Bitcoin

Bitcoin är den överlägset mest kända kryptovalutan, och står för nästan 80% av den totala kryptovalutamarknaden.

Bitcoin

Kortfakta: Bitcoin

Skapad: 2009

Upphovsperson Satoshi Nakamoto (pseudonym)

Valutaförkortning: BTC

Andra förkortningar: mBTC=0.001 BTC. Satoshi/sat=0.00000001 BTC.

Officiell webbplats: Länk (öppnas i ny flik)

Handelsplatser: Safello.com, Binance.com, Coinbase.com

Nybörjare? För att förstå mer om tekniken bakom och hur Bitcoin egentligen fungerar rekommenderas att du börjar med: Vad är en kryptovaluta? och Blockkedjan.

Historia

2008 publicerade användaren Satoshi Nakamoto sitt arbete “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” på en e-postlista om kryptografi. Där beskrevs en ny kryptovaluta baserat på ett P2P-nätverk (peer-to-peer) där en blockkedja skulle användas för att kunna verifiera trygga och pålitliga transaktioner.

I januari 2009 skapades det första blocket i denna blockkedja, och därmed var kryptovalutan Bitcoin född.

Första Bitcoin-köpet

Den första kända kommersiella transaktionen med hjälp av Bitcoin skedde 2010, när programmeraren Laszlo Hanyecz betalade 10 000 Bitcoin för två pizzor från pizzakedjan pappa John’s.

Med dagens Bitcoinvärde motsvarar detta pizzaköp ungefär ett pris på 500 miljoner kr per pizza. Men när köpet gjordes var dessa Bitcoins värde betydligt mer beskedliga 400 kr (inte jättebilligt det heller, i och för sig).

Grundaren som försvann

Den mystiska Bitcoingrundaren Satoshi Nakamoto försvann runt 2010 efter sin aktiva digitala närvaro åren innan. Han antas då ha utvunnit ungefär 1 miljon Bitcoin.

Bitcoin Foundation

Grundtanken med kryptovalutor och specifict Bitcoin är att tekniken och nätverket ägs av alla och ingen. Bitcoin Foundation grundades 2012 för att verkar för denna typ av decentraliserat ägande i alla led. 

Stiftelsen var en icke vinstdrivande organisation som ibland felaktigt antogs “äga” Bitcointekniken. Däremot var många individuella medlemmar som verkat inom Bitcoin Foundation personer som antingen bidragit till den tekniska utvecklingen inom kryptovalutor eller som drivit företag (på rätt sida lagen eller ej…) kopplade till handel med Bitcoin. 2015 lades stiftelsen ned.

Vapen, droger och stölder

Bitcoins tidiga historia präglades av att den förknippades med kriminella aktörer som ökända Silk Road, en handelsplats där användare köpte och sålde både lagliga och olagliga handelsvaror och betalningar skedde ofta med hjälp av Bitcoin.

Även andra aktörer har utnyttjat kryptovalutans decentralicerade natur för att använda den till ljusskygga saker.

Kryptobörserna och Bitcoin

Samtidigt under det tidiga 10-talet dök fler och fler företag upp som lät en ny målgrupp köpa och sälja Bitcoin, de som inte var tillräckligt tekniskt intresserade för att själva ansvara för sina kryptovalutor utan istället upplät ansvaret åt en kryptobörs. En av dessa, MtGox, drabbades av ett uppmärksammat intrång 2011 där ett stort antal användare blev bestulna på sina Bitcoin.

Den tidiga skandalomsusade historien kring Bitcoin blev dock mer och mer rumsren i takt med att intresset för valutan växte och fler och fler seriösa aktörer dök upp kring den.

Sextimmarssplittringen 2013

En mycket viktig händelse i Bitcoinhistorien är när blockkedjan 2013 delades i två grenar som samtidigt var aktiva, i samband med en bugg vid en uppdatering av Bitcoinmjukvaran. Efter sex timmar rullades uppdateringen tillbaka och nätverket kunde med hjälp av blockkedjans teknologi bli överens om vilken version som var den korrekta.

“Segwit” – den stora splittringen

“Segregated Witness” var en föreslagen förändring i hur transaktioner av Bitcoin sker genom blockkedjan. Kort förklarat byggde den på att inte tillåta allt för stora enskilda block och därmed säkerställa snabbare transaktioner.

Alla förändringar av detta slag beslutas om med en slags direktdemokrati där användarna (i praktiken, de som kallas för “Bitcoin miners)” i Bitcoinnätverket beslutar att använda sig av den nya tekniken. Så var fallet och “Segwit” var därmed en del av blockkedjan.

Men detta uppskattades inte av alla som var engagerade inom kryptovalutor.

Bitcoin Cash – utbrytaren

De som inte var nöjda med Swegwit skapade en ny “fork”, en förgrening, i blockkedjan som i praktiken skapade en helt ny kryptovaluta – Bitcoin Cash.

Namnet till trots är den egentligen helt frikopplad från “vanliga” Bitcoin. De två valutorna delar ett gemensamt ursprung, men är efter splittringen helt separerade.

Många anhängare av originalet Bitcoin är kritiska till att den nya valutan kallade sig just Bitcoin Cash, eftersom det orsakar mycket förvirring bland de som inte känner till den något invecklade historien bakom de båda kryptovalutorna.

Köpa och sälja

Bitcoin köper du enklast via en kryptovalutabörs (”crypto currency exchange” på engelska). Läs guiden om att köpa kryptovaluta för att få hjälp i processen.

Bitcoin är en av världens största handelsvaror sett till marknadsvärde, och historiskt har den visat sig vara en otroligt bra investering. Men det är viktigt att komma ihåg att kryptovalutor ofta både stiger och faller snabbt i värde – ingen investering för den som vill ha stabilitet till minimal risk.