ethereum elförbrukning klimatsmart

Ethereumgrundarens lösning på kryptovalutornas elförbrukning

Främst Bitcoin, men även andra kryptovalutor som Ethereum/Ether, anklagas ofta för att vara miljöbovar. Men Ethereums skapare Vitalik Buterin menar att lösningen på Ethereums elförbrukning är i sikte.

Proof of Stake är svaret på Ethereums elförbrukning

Arbetet med att godkänna en kryptovalutas transaktioner sker med stora mängder datorkraft vilket leder till hög elförbrukning, genom den så kallade ”Proof of Work”-modellen. Mängder av datorer tävlar samtidigt om att utföra processortunga beräkningar vilket slukar el.

Men Ethereum siktar på att inom kort gå över till Proof of Stake, där endast en utsedd vinnare baserat på en satsad insats av kryptovaluta behöver utföra beräkningen.

Proof of Stake är en lösning på Bitcoins miljöutmaningar, eftersom den kräver betydligt mindre resurser att upprätthålla

Vitalik Buterin, vid konferensen StartmeupHK, maj 2021, via Coinmarketcap

Bitcoin och Ethereum i skottgluggen

Det är främst BTC och Ether som de två största kryptovalutorna som sått i skottgluggen för anklagelser om att bidra till en absurt hög förbrukning av el (läs mer ingående här om Bitcoins elförbrukning).

Buterin menar att även Bitcoin bör ha en framtid i att gå över till ”Proof of Stake”-lösningen, vilket drastiskt skulle minska mängden total datorkraft som krävs för att godkänna varje nytt block i blockkedjan.

Så stor kan besparingen bli

Genom att analysera data från Ethereums nya ”Beacon”-kedja konstaterar Ethereum Foundation att elförbrukningen för Ethereum med en Proof of Stake-modell kan gå ner med 99.95%.

För att visualisera skillnaderna mellan Bitcoin och Ethereums gamla Proof of Work-modeller och Ethereums nya Proof of Stake-modell kan vi illustera energiförbrukningen per konsumtion så här:

ethereum elförbrukning

Proof of Stake-utvecklingen är bara i sin barndom för Ethereum, och ännu mer så för Bitcoin. Så om och när detta blir verklighet återstår att se, men utan tvekan vore det ett enormt kliv framåt för kryptovalutor som en trovärdig hållbar teknologi för framtiden.

Det finns också exempel på andra kryptovalutor som redan tänker rätt och jobbar med Proof of Stake, inte minst allt mer populära kryptovalutan Cardano.