“Bitcoin mining” för nybörjare

Den som lärt sig grunderna om kryptovalutor kommer snart stöta på begreppet “mining”, direkt översatt “brytning” eller “grugruvdrift”. Specifikt är det “Bitcoin mining” som oftast nämns.

Här tittar vi närmare på hur denna process funkar och varför människor lägger tid och stora mängder energi på denna digitala gruvbrytning.

Bitcoin mining - gruvbrytning av kryptovaluta

Bitcoins gruvbrytare är kryptovalutans ryggrad

Ytligt sett så är “Bitcoin miners” personer eller nätverk av människor som använder datorkraft för att själva tjäna Bitcoin. Men arbetet de utför är också själva grunden som gör att elektroniska transaktioner med hjälp av Bitcoin eller andra kryptovalutor går att lita på. 

Det “brytningen” faktiskt innebär är en enorm mängd matematiska beräkningar, som syftar till att skapa fungerande, verifierade och krypterade block till blockkedjan. Den som deltar i denna mining upplåter alltså datorkraft till att genomföra beräkningar som till sist genererar nya block i blockkedjan.

De 3 viktiga momenten i det som kallas för Bitcoin mining

1. Skapandet av nya Bitcoins

Det är processen med att utföra denna “mining” som också genererar nya Bitcoins, ända till den mytomspunna slutliga gräns på 21 miljoner Bitcoins som väntas nås någon gång på 2100-talet. Systemet bygger alltså på att tillföra nya enheter av valutan i takt med att den används och dess transaktioner verifieras.

Rent praktiskt så är det egentligen en vanlig (nästan, iallafall) dator som kopplar upp sig mot Bitcoinnätverket, och som sagt utför mängder av beräkningar. Till slut blir den som utfört denna bitcoin-mining belönad med 1 nytt Bitcoin.

Oftast är detta i praktiken något som tillfaller en “mining pool”, alltså ett stort nätverk av personer/datorer som tillsammans försöker utvinna denna bitcoinbelöning, och därmed också delar på den.

Som guiden Vad är en kryptovaluta förklarar är det alltså inte någon centralbank eller myndighet som “trycker” mer pengar, utan det är de som använder valutan som gemensamt medverkar till att den utökas.

2. Bekräftelse av transaktioner

Den kanske främsta funktionen för de som faktiskt vill använda kryptovalutor är att validera transaktioner.

 • Om jag vill köpa något och betala med Bitcoin kommer denna transaktion mellen mig (köparen) och säljaren att skickas ut i nätverket av miners.
 • Nätverkets noder (deltagare, enkelt uttryckt) kommer då beräkna fram “hashvärden”, teckensträngar som krypterar innehållet i transaktionen. 
 • Ju fler hasvärden som beräknas desto snabbare kan en Bitcoin miner nå målet.
 • Alltså blir den rena mängden datorkraft som bidrar avgörande för hur snabbt någon utföra denna “gruvbrytning”.
 • Transaktionen kommer då godkännas, placeras i ett block, som i sin tur placeras i den ständigt växande och gemensamma blockkedjan.
 • Ju större transaktionen är desto fler bekräftelser behöver genomföras för att den ska bli godkänd och placerad i ett av kedjans block.

Så simpelt uttryckt – det är alla aktiva miners som i praktiken är säkerheten i nätverket. Så länge miners finns kan transaktioner utföras och valutan är säker att använda.

3. De som faktiskt utför arbetet – bitcoins gruvarbetare

Frågan många ställer sig inledningsvis är då: Ska jag bli en Bitcoin miner själv?

Det korta svaret på den frågan är antagligen nej. Idag är Bitcoin mining en smärre industri med väldigt specialiserade utförare och vinstmarginalerna små. Faktorer som elpris och lediga fysiska ytor spelar också in, vilket gör denna sorts arbete mes lukrativt i länder med väldigt låga elpriser och god, billig tillgång fastighetsytor.

Bitcoin mining lokal
Hur en Bitcoin-mining lokal kan se ut i praktiken.

Men blir du ändå sugen så är det följande du behöver göra för att på nybörjarnivå bli en av arbetarna i kryptovalutornas gruva:

Så blir du en Bitcoin miner – steg för steg

 1. Kryptoplånbok

  Skaffa en “Bitcoin wallet”, alltså en elektronisk plånbok för Bitcoin. 

 2. Registrera dig på en kryptovalutabörs

  Registrera dig på en börs för kryptovalutor, så att du vid behov kan sälja dina intjänade bitcoins för att betala för dina löpande mining-kostnader, såsom el.

 3. Rätt hårdvara

  Köp en specialiserad hårdvara (dator) för att utföra själva arbetet. Din vanliga laptop eller annan enhet kommer inte vara tillräcklig – inte ens nära. Du behöver en ASIC (Application Specific Integrated Circuit) anpassad just för att bryta Bitcoin. Länktips: ASICminervalue.com listar aktuell data för hur olika specifika hårdvaror presterar för tillfället.

 4. Gå med i en “mining pool”

  Det var länge sedan en ensam Bitcoin miner kunde få ut något av det, du behöver således vara en del av ett större nätverk som löser beräkningar och förhoppningsvis delar på belöningarna när nya Bitcoins skapas.

 5. Rätt mjukvara

  Skaffa mjukvaran (programmet) som behövs i din hårdvara (datorn) för att påbörja det faktiska arbetet.Det finns en rad olika mjukvaror att välja mellan.

 6. Börja gruvbrytningen!

  Sätt igång, med hjälp av dokumentationen för just din hårdvara, din mjukvara och din mining pool!

Men vi upprepar det igen; du kommer inte att tjäna några betydande pengar på detta arbete om du inte har möjlighet att göra det i stor skala till låga energikostnader.

En mer rimlig men också riskfylld väg att tjäna pengar på kryptovalutor är att spekulera i dem likt en aktie eller en råvara. Köpa Bitcoin billigt och sälja dem dyrt, vilket kan vara enklare sagt än gjort. Det spåret börjar du oftast enklast via någon av kryptovalutahandlarna där du enkelt registrerar dig och kan börja handla.

Vill du lära dig mer? Fördjupa dig här:
Hur funkar en kryptovaluta?
Allt du behöver veta om blockkedjan
Vanliga frågor om riskerna med Bitcoin