Kryptovalutor, förbud i Indien

Indien förbereder förbud mot kryptovalutor

Medan kryptovalutor slår prisrekord så går Indien i bräschen för motståndet. Landet planerar att i princip totalförbjuda Bitcoin och andra kryptovalutor.

Indier får sex månader på sig att sälja

Enligt indiska källor kommer indierna få en period på sex månader på sig att sälja eventuella kryptovalutor, rapporterar Reuters. Därefter planerar landet att förbjuda:

  • Innehav av kryptovalutor.
  • Handel med kryptovalutor.
  • Att utvinna kryptovalutor, till exempel så kallad Bitcoin-mining.

Skulle detta träda i kraft blir Indien utan tvekan hårdast i världen i att slå ner på kryptovalutor. Kina, ett annat land som gått hårt åt kryptovalutor, har inte förbjudit innehav utan endast handel och utvinning.

Ingen effekt på kryptohandeln i Indien

Totalt beräknas indiska kryptoentusiaster inneha motsvarande 14 miljarder kronor i kryptovalutor, och på en av landets äldsta kryptobörser Bitbns ökade användarantalet rejält i januari och februari 2021. Indierna verkar således snarare flockas än snabbare till kryptovalutorna i takt med att diskussionen om förbud växer.

Indiens finansminister Nirmala Sitharaman har försökt dämpa oron inför förbudet och påpekar att Indien vill få tid på sig att utvärdera både existerande kryptovalutor liksom möjligheten att bygga sin egen nationella kryptovaluta.

Huruvida det blir böter eller fängelse på straffskalan för den som bryter mot kryptoförbudet återstår att se, liksom hur effektivt indiska myndigheter egentligen kommer kunna jaga kryptoägarna.

Läs mer:
Riskerna med Bitcoin