Bitcoin-plånbok

Bitcoin-plånbok – vad är en “wallet” för kryptovalutor?

En Bitcoin-plånbok (“Bitcoin wallet” på engelska) är en digital nyckel till dina Bitcoin eller andra kryptovalutor. Denna plånbok är i grunden en mjukvara (ett datorprogram eller en app), gjord för att på ett säkert sätt lagra kryptovaluta.

I praktiken är det nycklarna, eller koderna, till din kryptovaluta som lagras i plånboken. Allt detta sparas sedan krypterat men öppet i den gemensamma blockkedjan som är stommen för Bitcoin.

Detta är en Bitcoin wallet, steg för steg

Fyra komponenter utgör en Bitcoin-plånbok:

  1. En adress. Precis som du bor på en fysisk adress “bor” din kryptovaluta på en elektronisk adress (även om du med Bitcoin i praktiken använder många olika adresser ifall du använder valutan till transaktioner).
  2. En privat nyckel. Denna nyckel tillåter dig att utföra transaktioner med Bitcoin.
  3. En publik (offentlig) nyckel. Denna nyckel låter dig ta emot Bitcoin.
  4. En seed phrase, ”nyckel-fras”. En serie ord som bara du får känna till, som ett långt lösenord – detta är din backup för att kunna komma åt dina Bitcoin.

Så funkar en Bitcoin-plånbok

En Bitcoin wallet är ett datorprogram som ger dig en adress i Bitcoin-nätverket. Denna adress “lagrar” din kryptovaluta och håller koll på just ditt innehav i det gemensamma Bitcoin-nätverket.

Varje transaktion som görs med Bitcoin (BTC) sker till en adress. Det är teoretiskt möjligt att alltid använda samma adress, men detta är inte att rekommendera. Anledningen är att om du exempelvis säljer saker via nätet, och erbjuder både Johan och Kalle att betala med BTC till samma adress så har du inget säkert sätt att veta vem av dem som faktiskt gjort betalningen.

Därför kan alla bra kryptoplånböcker hjälpa dig att generera en unik adress för varje betalning, ungefär som att du skapar en unik faktura för varje kund. 

Blockkedjan, ett register över alla adresser

Dessa unika transaktioner till unika adresser lagras sedan i blockkedjan. Men adresserna kan aldrig direkt kopplas till dig eller någon annan person – adresserna i sig är inte anonyma, men vem som äger dem är det.

Sammanfattat: Bitcoin-adressen är själva fundamentet för att kunna äga Bitcoin. Bitcoin existerar inte utan att tillhöra en adress.

Private key – din privata kryptonyckel

Din plånbok skyddar dina tillgångar och transaktioner med en privat nyckel (private key), ungefär som ett lösenord. Nyckeln är matematiskt kopplad till din Bitcoin-adress och består av en lång serie bokstäver och siffror. 

Den matematiska kopplingen gör att nätverket kan koppla rätt överföring av Bitcoin till rätt adress, samtidigt som den är krypterad på ett sätt som gör den i praktiken omöjlig att knäcka eller hacka.

Sammanfattat: Din private key tillåter dig att göra transaktioner med Bitcoin. 

Public key – den offentliga nyckeln

Bitcoin, nycklar och adress
Din privata och publika nyckel samt din Bitcoin-adress är matematiskt kopplade.

Din privata nyckel låter dig alltså skicka kryptovalutor som Bitcoin, men din publika nyckel – public key – är vad som låter dig ta emot Bitcoin.

Om din privata nyckel är ett bankkontonummer som bara du känner till så är den publika nyckel ditt mobiltelefonnummer som vem som helst kan swisha pengar till.

För en normal användare är det klokt att inte göra det hela mer komplicerat än nödvändigt; din private key och din public key är två olika “koder” som låter dig använda Bitcoin.

Det avancerade är tekniken bakom. Med hjälp av din private key kan du lätt veta vilken som är din public key. Men – det går inte att spåra åt andra hållet, alltså kan inte någon som tar del av din public key spåra din private key.

Sammanfattat: En “public key” är din offentliga nyckel för att kunna ta emot betalningar med Bitcoin.

Seed phrase – nyckelfrasen som är ditt hemliga lösenord

Eftersom en private key ofta är knepig, för att inte säga omöjlig, att komma ihåg kan många Bitcoin-wallet-mjukvaror istället generera en seed phrase, eller en recovery phrase. På svenska betyder “seed phrase” ungefär “återställnings-fras”.

En seed phrase är en serie ord som du lätt kan komma ihåg ifall du någon gång behöver återställa din Bitcoin-plånbok, om exempelvis den dator där din wallet-mjukvara finns skulle krascha eller bli obrukbar.

Bitcoin seed phrase
Exempel på 12 ord som utgör en seed phrase (givetvis är detta ingen riktig seed phrase, bara ett exempel).

Varje ord är matematiskt kopplat till din Bitcoin-plånboks nycklar. Fördelen är alltså att det blir en serie verkliga ord som du kan komma ihåg, istället för en oförståelig rad med bokstäver och siffror om vartannat.

Denna enkelhet har givetvis sitt pris – skulle någon få tag på din seed phrase har den i praktiken tillgång till dina Bitcoin. Din seed phrase är alltså en värdehandling och bör förvaras på ett sätt som gör att ingen kan få tag på den, och allra helst på ett sätt som gör att ingen som råkar se orden förstår vad de är till för.

Sammanfattat: Din seed phrase är som ett backup-lösenord som gör att du kan komma åt dina Bitcoin.

“Varm” eller “kall” Bitcoin-förvaring

Bitcoin-plånböcker delas generellt upp i offline (cold) eller online (hot). 

Cold wallet” är en plånbok som inte är uppkopplad mot Internet. Det kan vara en fysisk hårdvara som Ledger, eller en papperslapp med din seed phrase.

Hot wallet” är en en plånbok som finns online, som en del av Internet. Det kan vara en app i din mobiltelefon eller en tjänst från ett företag som Coinbase.

Här nedan tittar vi närmare på dessa olika typer av Bitcoin wallets.

Exempel på Bitcoin-plånböcker

Olika Bitcoin wallets, Bitcoin-plånböcker
Exempel på olika typer av kryptovaluta-plånböcker, för exempelvis Bitcoin.

En Bitcoinplånbok kan vara ett program för din dator (Desktop, exempelvis Electrum), för din mobil (en app, exempelvis Breadwallet), direkt på nätet (webbsida, exempelvis Coinbase eller BitGo), eller som en bit hårdvara (en fysisk sak som rymmer mjukvaran för din Bitcoin-plånbok, exempelvis Ledger eller Trezor).

I grunden är alla dessa olika sätt att generera din Bitcoin-adress och dina nycklar, samt att på ett säkert sätt skydda dessa. Många Bitcoin wallets har en rad övriga funktioner, precis som en bank tillhandahåller mer än bara ett bankkonto.

Men i grunden är det alltså förmågan att ge dig en adress i Bitcoin-nätverket, med tillhörande privata och publika nycklar, som är syftet med en Bitcoin-plånbok.

Komplett ägarskap men hög risk: papper eller hjärna

I praktiken kan även en papperslapp vara din plånbok. Så länge din publika nyckel (som används för att ta emot Bitcoin) och din privata nyckel (som används för att skicka Bitcoin) finns lagrat fungerar en papperslapp som din Bitcoin wallet.

Vill du verkligen leva på gränsen kan du använda en “brain wallet” – en hjärn-plånbok. Det innebär helt enkelt att din genererade seed-phrase endast existerar i ditt eget minne. Riskerna med denna lösning är nog uppenbara – glömmer du bort din seed phrase är din kryptovaluta borta för alltid. Skulle du gå bort gäller samma sak, ingen chans att dina BTC tillfaller dina efterlevande.

Att lagra dina Bitcoinnycklar offline kallas alltså för “cold storage”, kall lagring. Detta kan vara en säker metod för att undvika elektroniska intrång. Men självklart har du då en fysisk sak som är en direkt värdehandling. Den bör således tas hand om därefter.

Vilken Bitcoin wallet ska jag välja?

Använd en webbuppkopplad Bitcoin wallet (“hot storage”), som en mobil-app eller ett program i din dator om:

  • Du vill ha en så enkel lösning som möjligt.
  • Du inte bygger hela din privata ekonomi och dina tillgångar på Bitcoin – du har ett relativt sett mindre innehav av kryptovalutor.
  • Du använder Bitcoin till att utföra köp eller andra transaktioner ibland.
  • Du vill kunna komma åt dina Bitcoin på nätet oavsett var du är.
  • Du litar på denna leverantör som står bakom appen eller programmet.
  • Du vill ha ett smidigt sätt att dela din Bitcoin wallet med någon annan, till exempel din partner.

Använd en offline-lösning (“cold storage”), som en hårdvaruplånbok eller pappersplånbok om:

  • Du har ett relativt sett stort innehav av Bitcoin och vill prioritera säkerhet.
  • Du inte genomför transaktioner med Bitcoin särskilt ofta.
  • Du hellre ansvarar för din egen Bitcoin-förvaring snarare än att lita på ett företag som gör det åt dig.
  • Du kan tänka dig att betala för exempelvis en Ledger eller en Trezor (cirkapris 700-1000 kr).
  • Du värdesätter kryptovalutans möjligheter till anonymitet.

Lagom är bäst

Ett vanligt sätt att tänka är att helt enkelt kombinera olika lagringsmetoder för sina kryptovalutor. 

Du kan ha en offline-lösning för större delen av ditt innehav, ungefär som ditt bankkonto för långsiktigt sparande.

Parallellt kan du ha en online-plånbok med en mindre summa BTC som gör det enkelt för dig att köpa eller sälja Bitcoin, eller att kunna använda Bitcoin för att handla varor eller tjänster.

Kombinationen gör att du både får flexibiliteten med en “varm” Bitcoin-plånbok, och tryggheten med en långsiktig “kall” Bitcoin-plånbok.

Måste jag ha en Bitcoin-plånbok?

Nja, är svaret. 

Du kan köpa och sälja Bitcoin utan att själv ha en egen “Bitcoin wallet”. Använder du en kryptovalutabörs som exempelvis Coinbase så kommer tjänsten att förvara dina kryptovalutatillgångar åt dig, precis som att du har pengar på banken. Du förvarar då dina pengar i någon annans plånbok (förhoppningsvis en aktör du litar på…).

Så oavsett om du eller en tredjepart äger din plånbok så finns den där i grunden för att kunna skicka eller ta emot kryptotransaktioner.

Egen Bitcoin-plånbok eller hos tredjepart?

Den uppenbara nackdelen med att upplåta plånboken till en annan part är då att du själv faktiskt inte äger dina Bitcoin, utan du måste ha förtroende för att aktören du använder är seriös och tar hand om dina tillgångar åt dig. 

Detta är ingen skillnad mot hur du gör med andra tillgångar – antingen lägger du dina sedlar i madrassen eller i ett eget kassaskåp, eller så anlitar du en bank eller annan finansaktör som sköter pengarna åt dig.

Så lite av grundtanken med kryptovalutor försvinner om du inte har fullt ägandeskap över dem själv. Å andra sidan är det betydligt enklare för nybörjaren att börja med att handla Bitcoin och andra kryptovalutor via en börs. 

För dig som inte vill blanda in någon tredjepart mellan dig och dina Bitcoin kommer alltså en egen Bitcoin-plånbok in i bilden.

Kommer snart på Kryptoguide.se: Guide till de olika Bitcoin-plånböckerna.

Lär dig mer om Bitcoin:

Bitcoins fakta och historia

Hur funkar kryptovalutor?

Riskerna med Bitcoin – vanliga frågor och svar