För att köpa kryptovaluta i Sverige finns det ett stort antal alternativ som skiljer sig mycket åt. Denna guide går igenom vad du behöver veta för att kunna köpa Bitcoin, Ethereum, eller någon annan kryptovaluta.
5 tips för nybörjare som vill köpa kryptovaluta
- En kryptovaluta är en helt digital tillgång, det finns alltså inga mynt, sedlar eller andra fysiska saker inblandade.
- Rent konkret är exempelvis Bitcoin en serie siffror i ett datornätverk, ungefär som en webbadress är en del av Internet. Äger du Bitcoin eller en annan kryptovaluta får du en egen adress i nätverket som också rymmer information om hur mycket kryptovaluta du äger, och de transaktioner du utfört. Detta lagras i blockkedjan.
- Även om det är teoretiskt möjligt att köpa kryptovaluta direkt från en annan person är detta mycket ovanligt, och knappast att rekommendera om du inte har djup teknisk kunskap. Istället bör du använda dig av kryptovalutabörser och andra handelsplattformar som tillåter köp av kryptovalutor.
- Det finns ett stort antal kryptovalutabörser, men långt ifrån alla ger dig möjlighet att köpa ”äkta” kryptovaluta. En del av dem är egentligen bara en plattform för att spekulera i värdet av exempelvis Bitcoin. Detta kan jämföras med skillnaden mellan att köpa riktigt guld, eller att bara spekulera i priset på guld.
- Välj en kryptovalutabörs som är välkänd, som tillåter dig att köpa faktisk äkta kryptovaluta, och skapa ditt konto där. Därefter följer du helt enkelt börsens instruktioner för att genomföra ditt köp, ofta kan du betala dina kryptoköp med såväl betalkort som direkta banköverföringar. I vissa fall kan till och med Swish användas.
Välj rätt kryptovalutabörs
Hur ska du då veta vilka kryptovalutabörser som är okej och vilka som inte är det?
I grunden handlar det om att göra precis samma efterforskning som du gör i andra sammanhang när du betalar för något.
- När du köper en vara på nätet i en e-handel gör du antagligen en omedveten analys – ”känner jag igen varumärket”? ”Ger de ett seriöst intryck”? Gör samma grundanalys av den kryptovalutabörs du vill handla från.
- Det är också klokt att använda Google och göra egna efterforskningar – vad skrivs på nätet om den kryptovalutahandel du vill använda?
- Här på Kryptoguide.se har vi sammanställt en lista över kryptovalutabörser som tillåter köp av kryptovaluta från Sverige. Där får du detaljer och tips som hjälper dig välja rätt kryptovalutabörs inför ditt första köp.
Exempel på hur du köper kryptovaluta
Så här kan en typisk köpresa se ut för den som ska ge sig in i kryptovalutahandeln och köpa Bitcoin via en kryptovalutabörs.
- Skapa ett konto hos en kryptovalutabörs
Ofta sker en första registrering med hjälp av en e-postadress. Detta skapar ditt konto hos Safello, Coinbase, Binance, eller någon annan kryptohandlare du valt att använda dig av.
- Verifiera din identitet
En skillnad mot att exempelvis köpa en bok eller en tröja på nätet är att de flesta seriösa kryptobörser kräver att du identifierar dig. Är det en utländsk aktör, som Coinbase, kan det handla om att fotografera en giltig ID-handling och skicka till dem. Svenska aktörer kan istället tillåta identifiering via Bank-ID.
- Välj betalmetod och vilken kryptovaluta du vill köpa
Här skiljer sig det mycket mellan olika kryptovalutabörser, en del tillåter enbart banköverföringar, andra tillåter bankkort, och svenska aktörer som Safello låter dig handla kryptovaluta med Swish. När du valt betalsätt väljer du sedan den kryptovaluta du vill köpa, och baserat på aktuell kurs får du veta hur mycket kryptovaluta du får för beloppet du vill spendera.
- Förvaring av din kryptovaluta – viktigt vägval
Kort förklarat kan du nu välja mellan att antingen låta ditt kryptovaluta-innehav ligga kvar hos börsen där du handlat, eller föra över den till en egen ”plånbok”, såsom en Bitcoin wallet. Vissa aktörer såsom skandalomsusade handelsappen Robinhood tillåter dig inte att köpa och flytta ”riktiga” Bitcoin från sin app. Du är därmed låst till att ha ditt (teoretiska) innehav kvar hos dem. Välj därför rätt kryptovalutabörs, som ger dig fullt ägande och valfrihet över dina kryptovalutor.
Tillåter din bank köp av krypto?
Själva processen för att köpa din kryptovaluta är egentligen enkel, men ett potentiellt hinder kan finnas – tillåter din bank att du köper kryptovalutor?
Flera svenska banker, särskilt Swedbank, har enligt uppgifter i media helt eller delvis spärrat handel hos kryptovalutabörser. Bankerna själva hänvisar ofta till att de vill ha kontroll över var kryptotransaktioner kommer ifrån för att kunna motverka penningtvätt.
Samtidigt finns det åtskilliga berättelser de senaste åren om hur transaktioner nekats bara för att de skickats till en av de stora kryptovalutabörserna.
Rådet är alltså att höra efter med din bank för att se hur de ställer sig till att du vill köpa kryptovalutor, och vid behov se över alternativa betalsätt ifall betalkortet från din bank inte skulle gå att använda.
Det hemliga knepet för att göra ett kryptoköp via Swedbank
En användare på forumet Reddit lanserade i mars 2021 ett trick som hen menar kringgår svenska bankers rädsla för kryptovalutor: Gör dina insättningar med euro istället för kronor. Enligt användaren gör detta att bankerna blir mindre benägna att upptäcka dig.
Kryptoguide.se kan inte bekräfta att detta stämmer eller rekommendera detta, men för den desperate kan det kanske vara värt att känna till.
För den vana handlaren – mer avancerade val
Vi har nu gått igenom grunderna i hur du köper kryptovaluta. Men för den som är van vid att exempelvis handla med aktier på plattformar som Avanza eller Nordnet så erbjuder idag många plattformar liknande möjligheter för handel med kryptovalutor.
Detta är antaligen klokt att göra först när du känner dig trygg med grunderna kring både kryptovalutor (lästips: Vad är en kryptovaluta) och ”trading” i allmänhet.
Köpa kryptovaluta med hävstång
Ett bra exempel är marknadsledande kryptobörsen Coinbase, perfekt för den som på ett enkelt sätt vill köpa Bitcoin eller annan kryptovaluta. De erbjuder även möjligheten att ”uppgradera” ditt Coinbase-konto till ”Coinbase Pro” (hette tidigare GDAX) – en betydligt mer kraftfull plattform där du kan:
- Utföra marginalhandel (handel med hävstång) med kryptovalutor
- Sätta tidsinställda ordrar, exempelvis regelbundna köp av Bitcoin
- Sätta ordrar som köper eller säljer kryptovaluta när den når ett givet pris (stop / limit orders)
- Generellt lägre avgifter än standardversionen av Coinbase
- Mer kraftfulla möjligheter till att skapa grafer och diagram för att följa en kryptovalutas utveckling, mer data för att kunna göra ett köp helt enkelt
Vill du inte krångla till det och helt enkelt göra ett mindre antal köp av kryptovalutor duger ”vanliga” Coinbase eller någon annan plattform utmärkt. Men vill du vara mer aktiv och både köpa och sälja Bitcoin eller Ethereum så kan någon av de mer avancerade börserna vara värda att prova.
Finns det någon avgift att köpa kryptovaluta?
Ja, handlar du via en kryptovalutabörs (vilket du lär göra) tar de generellt ut en procentavgift på det belopp du spenderar. Den varierar mellan olika börser men avgiften för att köpa kryptovaluta ligger oftast på mellan 0,1 – 0,5% av transaktionsbeloppet.
Köper du Bitcoin för 5 000 kr till en avgift på 0,2% kommer du alltså i praktiken köpa Bitcoin för 4 990 kr, medan 10 kr tillfaller kryptobörsen.
Vissa börser tar istället ut en fast avgift upp till en viss gräns. Det kan alltså vara värt att räkna på vad det belopp du planerar att investera kommer att kosta dig i avgifter innan du väljer vilken kryptobörs du ska använda.
Bör du investera i kryptovalutor?
Den sista frågan är kanske redan besvarad eftersom du läser detta – är det en bra idé att investera i kryptovalutor?
Det finns två huvudsakliga anledningar till varför man köper kryptovalutor idag:
- Som en investering i hopp om att göra en vinst. Precis som vissa investerar i guld, olja eller aktier så har de kraftiga värdeökningarna lockat till sig många som drömmer om att göra en vinst på Bitcoin eller andra kryptovalutor.
- Som ett sätt att stötta den grundläggande tanken med kryptovalutor, i hopp om att kunna använda mer och mer av kryptovalutor i det verkliga livet.
Risker med att köpa kryptovaluta
Här finns dock givetvis en viktig brasklapp; den som haft kryptovalutor en längre tid vet att både uppgångar och nedgångar varit extrema. Stora andelar av din investering kan stiga och falla i värde på bara några timmar. Det är alltså ingen investering för den som är ute efter stabilitet och låg risk (än…).
Med det sagt så är det väldigt få som gett sig in på kryptomarknaden som hittills haft anledning att ångra sig. Den som köpte Bitcoin i oktober 2019 har sedan dess sett sitt innehav mer än femdubblas. Många andra kryptovalutor har haft liknande eller ännu bättre utveckling.
Lycka till med din investering!
Fördjupa din kunskap: