Filip Hammar och bitcoin – så undviker du bedragarna

Ett tydligt tecken på kryptovalutornas framsteg är att de massiva bluffkampanjer som konstant drivs av bedragare som utger sig för att hjälpa vanligt folk bli rika med hjälp av Bitcoin.

Filip Hammar och bitcoinbluffarna

Den kända svensk som kanske råkat värst ut är Filip Hammar, känd från duon Filip och Fredrik. I år har bedragare använt hans ansikte ihop med tvetydiga annonser som syftar till att locka offren att betala pengar för kryptovalutor. Andra kändisar som utnyttats på samma sätt är Felix Herngren och Fredrik Skavlan.

Filip hammar i en av bedragarnas annonser
Exempel på bluffmakarnas annonser där Filip Hammar utnyttjas för att locka in offer till Bitcoin-bedrägerierna.

Bluffarna i sig har sällan eller aldrig något att göra med faktiska Bitcoin eller andra kryptovalutor, men att just detta används i sammanhanget visar på det genomslag Bitcoin fått de senaste åren. I själva verket är det inget annat än ett Bitcoin-bedrägeri.

Filip Hammar gick under början av 2020 ut i både media och sin egen podcast ett flertal gånger och bad allmänheten om hjälp med att anmäla dessa annonser. Det är dock lättare sagt än gjort att få bort denna typ av bedräglig marknadsföring och bedragarna fortsätter använda hans ansikte i mängder av liknande annonser än idag. 

Bitcoin-bedrägerierna, så går det till

Upplägget bygger på att de använder sig av tusentals olika webbsajter (med olika domäner), där nya konstant dyker upp i takt med att gamla blir anmälda och blockerade av annonsnätverken.

Till slut leder de massproducerade webbsidorna till företag baserade i andra länder, där säljare utger sig för att kunna mångdubbla dina pengar med hjälp av investeringar i exempelvis Bitcoin.

Inga faktiska kryptovalutor

 I själva verket fungerar det som denna typ av bluffar alltid gjort – du betalar pengar, och ombeds sedan betala ännu mer pengar för att kunna få ut din vinst, och så fortsätter det tills bedragarna till slut verkar upphöra att existera och går vidare till nästa offer. Ofta riktar de in sig på äldre personer som i många fall blir av med hela pensionen.

Så undviker du att bli bedragen – 5 konkreta tips

Tid som behövs: 5 minuter

Här är fem bra riktlinjer att följa för att inte bli dragen vid näsan när du vill ge dig in kryptovalutornas värld.

  1. Lita inte på en webbsida bara för att de har en seriös annons

    En bra tumregel som gäller för allt du gör på Internet – lita inte på en webbsida bara för att de har en snygg annons, använder en kändis ansikte, eller för att annonsen visas på en annan webbplats du har förtroende för.varning för falska bitcoin-annonser

  2. Gör ditt eget undersökningsarbete

    Kontrollera alltid domänen (webbadressen) du är på. Du kan exempelvis googla den för att se vad andra säger om den. Seriösa aktörer bör ha både goda omdömen och tillgängliga kontaktuppgifter med namn på ansvariga. Saknas detta bör varningsklockorna ringa.kontrollera företag innan köp

  3. Välj de stora seriösa aktörerna

    Det finns gott om seriösa och enkla tjänster för den som vill köpa och sälja kryptovalutor; Coinbase, Safello, Kraken, med flera. Stalltipset är att den som är minsta osäker i första hand bör välja någon av dessa större aktörer än att chansa med nya tjänster som kanske lovar mer än vad de kan hålla, eller i värsta fall är direkt kriminella.stora kryptovaluta-företag

  4. Ge aldrig upp kontroll över din dator

    Ofta lurar bedragarna offret att installera ett program som låter skurkarna kontrollera deras dator, och till exempel för över pengar från deras Internetbank. Ingen seriös aktör kommer be dig om detta.Ge aldrig över kontrollen över din dator

  5. Låter det för bra för att vara sant?

    Att investera i kryptovalutor som Bitcoin kan innebära stora och snabba värdeökningar, men lika gärna värdeminskningar. Inga garantier finns, och kryptovalutor är fortfarande att betrakta som högriskinvesteringar. Lovar någon en garanterad avkastning är den antingen direkt lögnaktigt eller väldigt oinsatt i hur denna typ av investeringar fungerar.

Granskning av bitcoinbedragarna

Under 2020 genomförde en rad tidningar i olika länder en gemensam granskning av bedragarna som står bakom dessa bluffar. I Sverige var det Dagens Nyheter som stod för denna rapportering.

Granskningen visade att bedragare lurat tusentals människor i över 50 länder. Du kan ta del av granskningen på DN.se (dock delvis bakom betalvägg).

Skavlan är en annan kändis som ihop med Filip Hammar utnyttjas av kryptovalutabedragarna.

Sammanfattningsvis – gör dina egna efterforskningar innan du för över pengar eller betalar något via nätet. Lovar någon garanterade vinster och värdeökningar är det dags att stänga webbläsaren eller lägga på luren.