XRP / Ripple

XRP är kryptovalutan som bygger på plattformen Ripple. Det är en av de mest omsatta kryptovalutorna, och samtidigt väldigt annorlunda till sin natur och syfte – den är inte tänkt att primärt vara ett medel för transaktioner utan har mycket större ambitioner än så.

Kortfakta: XRP

Skapad: 2012

Upphovsperson: Ripple Labs Inc. / JeD McCaleb

Valutaförkortning: XRP

Plattform: Ripple

Officiell webbplats: Länk (öppnas i ny flik)

Handelsplatser: Safello.com, Binance.com, Coinbase.com

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.

Nybörjare? För att förstå mer om tekniken bakom och hur XRP och andra kryptovalutor egentligen fungerar rekommenderas att du börjar med: Vad är en kryptovaluta? och Blockkedjan.

XRP / Ripple – så funkar det

Först av allt – Ripple är namnet på tekniken och plattformen, XRP är namnet på dess kryptovaluta. Valutaenheterna kallas också ibland för ”ripples”.

Ripple är en av de kryptovalutor som på många sätt fundamentalt skiljer sig från Bitcoin och de andra välkända kryptovalutorna. En central skillnad är att Ripple / XRP inte använder sig av blockkedjan (blockchain) som underliggande teknik.

Istället för att valutatransaktioner valdieras genom blockkedjan så använder sig Ripple av ett nätverk av servrar (datorer uppkopplade mot nätverket) för att validera exempelvis XRP-transaktioner. Det finns dock en ledger, en gemensam databas, som lagrar transaktionerna, vilket motsvarar en del av de funktioner som blockkedjan utför för Bitcoin.

Ripple är ett privatägt bolag

Den andra saken som särskiljer Ripple / XRP från andra kryptovalutor är att det är en teknik som är skapad och ägd av Ripple Labs – ett privat företag. Detta är en avgörande skillnad mot Bitcoin och Ethereum, som är decentraliserade plattformar där utveckling bestäms och utförs av användarna själva.

Bland de som ser kryptovalutor som en principiell teknologi som ska återföra ekonomisk makt från institutioner till individer är alltså Ripple inte en favorit. Det är helt enkelt ett bolag inom ”fin-tech”-sektorn, ett företag som utvecklar ny teknik för att stötta digitala ekonomiska transaktioner.

Utvecklat med bankerna som målgrupp

Det privata ägandet går också hand i hand med det faktum att Ripple uttalat riktiat in sig mot att skapa en plattform för kryptoteknologi som ska kunna integreras mot bankers existerande system.

XRP är alltså ingen kryptovaluta som på något sätt ska ”ersätta” vanliga valutor, och Ripple är inte en plattform som ska konkurrera med banker och andra finansiella institutioner. Istället är det ett komplement som ska stärka de traditionella ekonomiska institutionernas konkurrenskraft i takt med att fler och fler får upp ögonen för kryptovalutor och blockkedjans fördelar.

Vill man hårdra det – om Bitcoin utmanar det internationella valutasystemet, så vill Ripple och XRP försvara och stärka det.

XRP, Ripples ”token”

Begreppet ”token” används ofta i samband med kryptovalutor, och innebär helt enkelt den underliggande teknikens uttryck som valuta. I detta fall är alltså XRP ett token, valutaenheten, för nätverket Ripple.

Rent konkret vill Ripple utmana den amerikanska dollarn eftersom det är dollar som nästan alltid används som underliggande konverteringsvaluta när transaktioner mellan olika valutor ska utföras. Istället ska alltså XRP kunna användas som en neutral kryptovaluta som förmedlar transaktioner oavsett om det rör sig om rena pengar, guld, olja, eller någon annan tillgång.

Flera banker, bland andra Santander och och Fidor Bank, testar redan att använda sig av Ripple och XRP i sina existerande banksystem.

Inte en kryptovaluta för gemene man

XRP har till skillnad från Bitcoin, Litecoin eller Ether alltså inte ambitionen att vara till för vanliga privatpersoner. Den som äger XRP är därför snarare ute efter att använda den som ren investering, med en förhoppning om värdeökningar.

Men även som ren investering finns det en hel del orosmoln på Ripples horisont – sedan 2018 har denna kryptovaluta och bolaget bakom varit indragen i en juridisk process som riskerar dess framtid.

Skillnaden mellan XRP och Bitcoin

Sammanfattat finns det alltså 5 viktiga skillnader mellan XRP och andra kryptovalutor såsom Bitcoin:

  1. XRP och Ripple är inte decentralicerat sett till ägande. Teknologin ägs av ett privat företag.
  2. XRP är inte avsett att användas av privatpersoner, utan är till för banker, företag och finansiella institutioner.
  3. XRP bygger inte på blockkedjan, utan ett eget nätverk av mer traditionella datorservrar.
  4. XRP kommer under ett antal år framöver vara låst i en juridisk process, och framtiden är oviss.
  5. Många stora kryptovalutabörser har helt eller delvis spärrat all handel med XRP.

Bluff eller framtidens teknologi

2018 stämde amerikanska SEC (myndigheten som kontrollerar handel med värdepapper) Ripple och deras ägare. Ripple anklagas för att ha skapat XRP-tokens ur tomma intet, sålt dessa för hundratals miljoner dollar utan att redovisa dessa på rätt sätt.

Totalt anklagas Ripple för att sålt XRP för motsvarande cirka 14 miljarder kronor och att XRP inte är en kryptovaluta eller en tillgång, utan snarare bara ett värdepapper som potentiellt skulle ge tillgång till Ripple eller XRP (källa, via SEC.gov.

Ripple Labs försvarar sig givetvis mot anklagelserna och processen pågår fortsatt under 2021.

Sedan december 2020 har kryptovalutabörsen Coinbase stoppat handeln med XRP. För sent menar många, som anser att Coinbase borde ha vetat om att XRP kanske inte kan betraktas som en ”riktig” kryptovaluta.

Ska du investera i XRP / Ripple?

Som alltid är det stående rådet för alla kryptovalutor – det är förenat med hög risk och stor osäkerhet. Satsa inte pengar du inte kan klara av att förlora.

Med det sagt är kryptovalutor just nu och sedan några år tillbaka inne i en starkt uppåtgående trend vad gäller pris.

Dock så är just den juridiska osäkerheten stor när det gäller Ripple. Kanske är det den stora vinnaren på lång sikt, eftersom Ripple vill integrera sig med det existerande banksystemet, och då borde det också vara en oerhört attraktiv tillgång att investera i.

Å andra sidan är bristen på decentralisering kanske det som gör att andra kryptovalutotekniker kommer ha framtiden för sig, där exempelvis Ethereum både utvecklar en bred teknik som inte någon enskild aktör ”äger”, och samtidigt har en attraktiv investeringskurva i valutan Ether.

Innan du fattar ett beslut bör du helt enkelt lära dig så mycket som möjligt om alla kryptovalutor. Rekommenderad läsning:
Vad är en kryptovaluta?

Så funkar blockkedjan

Exit mobile version