Tether

Tether är kryptovalutan som påstått sig vara kopplad till den amerikanska dollarn. Den är också en av de mest omsatta kryptovalutorna, efter Bitcoin och Ethereum. Men hur ligger det egentligen till med kopplingen mellan Tether och dollarn?

Kortfakta: Tether

Skapad: 2012

Upphovsperson: J.R. Willett

Valutaförkortning: USDT

Plattform: Tether

Officiell webbplats: Länk (öppnas i ny flik)

Handelsplatser: Binance, Paxful

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.

Nybörjare? För att förstå mer om tekniken bakom och hur Tether och andra kryptovalutor egentligen fungerar rekommenderas att du börjar med: Vad är en kryptovaluta? och Blockkedjan.

Det viktigaste att veta om kryptovalutan Tether

Det finns tre viktiga saker att känna till kring Tether:

  1. Tether är ett så kallat stablecoin. Det är en kryptovaluta som är backad av en annan tillgång, i Tethers fall den amerikanska dollarn. Detta hörs också på valutaförkortningen USDT (US Dollar Tether), och företaget bakom kryptovalutan har sagt att varje USDT (alltså 1 en enhet av Tether-valutan) ska motsvaras av 1 amerikansk dollar.
  2. Men – Tether är också en otroligt kontroversiell kryptovaluta. Dels har företaget bakom – Tether Limited – blivit undersökta av åklagare i New York för att helt enkelt ha ljugit om att deras kryptovaluta varit på något sätt kopplad till eller garanterad av faktiska amerikanska dollar. Det verkar helt enkelt mer ha varit ett marknadsföringsknep.
  3. Tether är till skillnad från Bitcoin och Ethereum inte en decentraliserad kryptovaluta i den meningen att det är användarna tillsammans som bestämmer över den framtida utvecklingen. Tether är precis som kryptovalutan XRP en teknologi som ägs av ett privat företag. Det är en avgörande skillnad från det som brukar beteckna kryptovalutor – friheten från enskilda företag, riksbanker eller stater.

Tether och kopplingen till amerikanska dollar

Så hur ligger det egentligen till – är Tether fäst vid dollarn?

Det korta svaret är: Nej, Tether har ingen faktisk koppling till den amerikanska dollarn.

Tether påstår heller inte själva idag längre vara någon särskild relation till dollarn, utan beskriver snarare sig själva som en generellt stabil kryptovaluta som inte ska fluktuera i värde likt andra kryptovalutor. De säger också att de är ”100% backade av Tethers egna reserver”, alltså att antalet USDT (Tethers token) motsvaras av lika stort värde i någon form av traditionella tillgångar.

Vinsten med Tether är alltså framför allt stabilitet, och möjligheten att använda Tether som en universell stabil kryptovaluta som kan användas som lager mellan exempelvis traditionella transaktioner mellan olika valutor.

Tether säger sig idag ha stöd för tre stora traditionella valutor – amerikansk dollar, Euro, och kinesisk yuan.

USDT och blockkedjan

Tether är baserad på flera andra stora kryptovalutors blockkedjor, och använder sig därmed av samma grundläggande teknik som de flesta andra kryptovalutor. Bland annat Bitcoin och Ethereums blockkedjor ligger i grunden för Tethers tokens.

Brottsanklagelser och stämningar

Är Tethers framtid bakom lås och bom?

I februari 2021 förlikade Tether Limited och systerföretaget Bitfinex med åklagarna i New York, vilket innebar att de behövde betala motsvarande drygt 150 miljoner kronor. Beloppet ses som en straffavgift för att Tether och Bitfinex felaktigt påstått sig ha täckning i andra tillgångar för de volymer av Tether som investerare köpt.

Kontroversen runt Tether har lett till att många stora kryptovalutabörser, inklusive Safello och Bitcoin, inte tillåter handel med Tether. Trots detta är Tether ändå konstant en av de 5 största kryptovalutorna sett till marknadsvärde.

Bör jag köpa Tether?

Det första du bör vara medveten om är att kryptovalutor i allmänhet och Tether i synnerhet är högrisk-investeringar. Du kan göra stora vinster snabbt, men lika gärna stora förluser.

Vill du ändå investera i kryptovalutor är Tether att betrakta som en kryptovaluta att vara försiktig med.

Tre fördelar med Tether:

  • Tether är ett stablecoin, och har en hyfsat stabil utveckling till skillnad från de andra högt omsatta kryptovalutorna.
  • Potentiellt skulle Tether kunna bli ”kryptovalutornas dollar”, en stabil central valuta som utgör navet för alla andra kryptovalutor.
  • Tether är utan tvekan det mest omsatta ”stabila myntet” (stablecoin), precis som med Bitcoin är den ledande marknadspositionen något av en garant för framtida utveckling – åtminstone i jämförelse med andra kryptovalutor.

Tre nackdelar eller risker med Tether:

  • Juridiska kontroverser omger fortfarande Tether och framtiden är oviss kring om Tether lyckas infria sina stora löften om att bli en etablerad krypto-”mellanhand” för traditionella valutor.
  • Ett företag står bakom Tether, det är alltså inte en fråga om den decentraliserade lösning som exempelvis Bitcoin och Ethereum vilar på. Är USDT kanske ”bara” en traditionell valuta i nya kläder?
  • Kryptovalutahandlaren Bitfinex delar delvis ledarskap med Tether. Det har förekommit spekulationer om att Tether används som en mellanhand för att manipulera till exempel priset på betydligt mer värdefulla Bitcoin.

Vad som är sant eller ej återstår att se, klart är att Tether kommer att ha en viktig roll att spela bland kryptovalutor åtminstone i ett antal år framöver.

Fördjupa dig inom kryptovalutor:
Vad är en plånbok för kryptovalutor?

Kryptovalutor – lista

Exit mobile version