Gamestop och kryptovalutor

Kryptovalutor – den stora vinnaren på Gamestop-aktiens rusning

I aktiekampen mellan småsparare och stora hedgefonder kan det blir kryptovalutorna som drar det längsta strået.

Efter att småsparare på Reddit gått ihop för att halvt på skoj köpa upp aktier i butikskedjan Gamestop har finansvärlden och aktiemarknaden satts i gungning.

Hedgefonder som blankat aktien (satsat pengar på att den ska tappa i värde) har förlorat stora summor pengar, och småspararnas favoritapp RobinHood förlorade mängder av pengar och stängde ner handeln med Gamestop-aktier. Detta skapade ytterligare stridsvilja hos Reddits ”Wallstreetbets”-kluster av småsparare, och var det slutar vet just nu ingen.

Vad innebär Gamestop-händelsen för kryptovalutor

  1. Det som började på Reddits underforum Wallstreetbets kan egentligen ses som ett försök att bryta finansmarknadens dominans av stora aktörer – storbanker, hedgefonder och till och med statliga institutioner. Precis detta som kryptovalutorna spås göra.
  2. Bitcoin och andra kryptovalutor anklagas ofta för att vara oseriösa handelsvaror, eftersom de skjuter i höjden eller faller till botten oerhört snabbt – det som kallas hög volatilitet. Men om något visar Gamestop-aktiehandeln att det nu är fullt öppet spelfält för att samma saker ska kunna hända med vilken aktie som helst.
  3. Decentraliserade nätverk, som blockkedjan och därmed kryptovalutor bygger på, är en helt nödvändig teknologi för att småsparare ska kunna ha en chans när de stora spelarna lägger sig i. När småspararna i USA plötsligt inte längre kunde köpa Gamestop-aktier eftersom deras favorit-app Robin Hood stängt ner handeln blev det återigen fördel de stora spelarna. Men en gemensamt ägd kryptovaluta kan aldrig stängas ned på motsvarande sätt.

Läs gärna vår guide som går igenom just de saker som brukar pekas ut som riskerna med Bitcoin.

Inte bara Gamestop har varit inblandat i denna spännande resa, även den mer eller mindre plojjiga kryptovalutan Dogecoin har rusat i värde på samma sätt.

På sikt lär detta betyda att allt fler får upp ögonen inför att det enda sättet att som individuell småsparare ha kontroll över sitt investerande och sina tillgångar är att använda sig av kryptovalutor. All annan handel kommer alltid i slutändan att kunna kontrolleras av en annan part.

Exit mobile version